Sedma republika – Pop kultura u Yu raspadu

9,90 

Sedma republika prvi put je objavljena 2011., a Ante Perković je u njoj opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u ’60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom. Sedma republika je ponovno tu – nadopunjena riječima prijatelja i kolega Dubravka Ivaniša, Darka Rundeka, Aleksandra Dragaša, Dragana Kremera, Petra Janjatovića – te tekstovima pjesama koje se ore u i između redaka.

Knjiga Sedma republika je prvi put objavljena 2011. u izdanju Novog libera, a Ante Perković je u njoj opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u ’60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom.

Tragične okolnosti nisu dozvolile da drugo izdanje Sedme republike svjetlo dana ugleda na petu obljetnicu prvog. Godinu dana nakon preranog odlaska Ante Perkovića, Rockmark je u sklopu istoimene biblioteke pripremio novo izdanje knjige.

Sedma republika je ponovno tu – nadopunjena riječima prijatelja i kolega Dubravka Ivaniša, Darka Rundeka, Aleksandra Dragaša, Dragana Kremera, Petra Janjatovića – te tekstovima pjesama koje se ore u i između redaka.

“Sedma republika učas je postala kultnom, referentnom knjigom. Oslabjelim krvotokom rock i pop kulture što je još kapao nasljednicama bivše Jugoslavije proširila se poput ljekovitog eliksira, razvedrivši rezignirane duhove, obnovivši rasprave, paleći davno ugašena pojačala, grijući krv.

Danas se Sedma republika, obogaćena s nekoliko vrijednih priloga, vraća u svoj izvorni, rockerski ambijent, pa ne sumnjamo da će doprijeti i do šire publike. Na prvu obljetnicu odlaska njezina autora, predajemo je čitateljstvu, susprežući tugu zbog Antina odlaska, ali i ne krijući ponos, jer nam je ipak uspio ostaviti testament svojega odmjerenog duha, duha apartnog i revolucionarnog, otmjenog i avangardnog istodobno” iz predgovora novog izdanja knjige.

“Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mom razumijevanju nje. Muzikalno pisano. Svirano. Kad je Menart predložio pisanje moje biografije, sjetio sam se Ante i Sedme republike. Susreti, razgovori i prepiske bili su jednostavni i konstruktivni, i biografija se pretvorila u Knjigu o pjesmama” napisao je o Sedmoj republici Darko Rundek.

“Baveći se devedesetima Ante je u knjizi napisao „Nostalgija je tih godina bila nezgodna politička kvalifikacija”. Pogrešio je samo u jednom. Tu konstrukciju je zapisao u prošlom vremenu. Ponovo sam pročitao „Sedmu republiku”. Delovalo mi je kao prvi put. Nažalost, ova knjiga je evergreen” zapisao je u pogovoru knjige autor Ex Yu rock enciklopedije Petar Janjatović.

“jutro –
misliti. učiti.
stalno otvarati nove svjetove.
okrenuti naopačke.
provjetriti iznutra van

popodne –
zapitati se.
otkriti.
stvoriti.

navečer –
naputak za san:
he, he, pobjegoh vam
opet ostadoh dječak…”
(posveta Dubravka Ivaniša u novom izdanju Sedme republike)

_________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radna dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana. Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani. Cijena dostave ovisi o težini pošiljke i odredištu. Plaćanje pouzećem moguće je samo za područje Republike Hrvatske. Usluga pouzeća naplaćuje se 1 EUR. Rok za osobno preuzimanje neplaćenih narudžbi u poslovnici je 3 (tri) radna dana. Rok za osobno preuzimanje plaćenih narudžbi u poslovnici je 30 (trideset) dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

Autor

Ante Perković

ISBN

9789535902218

Izdavač

Rockmark / Rock Portal

Godina izdanja

2018.

Jezik

Hrvatski

Broj stranica

188

Uvez

Meki

Vrsta djela

Esej

IZDVOJENO