metallica

Rekordi Metallice

U travnju 2009., Metallica je postala stanovnik Kuće slavnih rock’n’rolla. Alice Cooper rekao je da kada postanete član Kuće slavnih isto kao da ste diplomirali, jer vam svoj glas daju velikani poput Paula McCartneya, Micka Jaggera ili Boba Dylana. No, i druge brojke pokazuju da je Metallica već odavno među glazbenim ‘diplomcima’:

1. Lars Ulrich je najbogatiji metal bubnjar

Više od 35 godina bubnjanja za jedan od najvećih metal bend svih vremena donijelo je Larsu bogatstvo procijenjeno na 175 milijuna dolara. Ipak, uzmu li se u obzir svi bubnjari različitih žanrova, Lars je na petom mjestu: ispred njega su Don Henley iz Eaglesa, Phil Collins, Dave Grohl (dijelom zahvaljujući Foo Fightersima, a dijelom zahvaljujući Nirvani), dok je na vrhu nedodirljiv Ringo Starr, pola stoljeća nakon razlaza Beatlesa.

2. Metallica za Guinessa

Metallica je 2013. postavila svjetski rekord i upisala se u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi izvođač koji je svirao na svim kontinentima. Nakon Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike, Azije i Australije, na red je došla – Antarktika. I sve to u istoj kalendarskoj godini. Njihov jednosatni koncert u argentinskoj bazi Carlini za stotinjak znanstvenika i par sretnih fanova prigodno su nazvali “Freeze ‘Em All“.

Metallica - MASTER OF PUPPETS puzzle

3. Šest uzastopnih albuma na čelu Billboarda

Metallica je jedno vrijeme bila jedini američki bend čiji su albumi šest puta uzastopno debitirali na čelnoj poziciji ljestvice Billboard 200. Popularni “Black” album iz 1991. bio je prvi, a još uvijek aktualni “Hardwired… to Self-Destruct” iz 2016. posljednji. Drugi izvođač kojem je to pošlo za rukom je Dave Matthews Band.

4. Koncerti, koncerti, koncerti…

Metallica je u 30 godina karijere održala 1.724 nastupa, posjetila više od 60 država, a izvan SAD-a najviše koncerata održali su u Njemačkoj, više od stotinu. U svom su San Franciscu svirali više od 50 puta, a revni statističari zabilježili su da im je “Master of Puppets” pjesma koju su najčešće svirali uživo: više od 1.250 puta (ne računamo li “The Ecstasy of Gold” Ennija Morriconea s kojom otvaraju svaki koncert).

5. Najveći bend svih vremena gledamo li turneje

Od 1982. do danas, Metallica je prodala više od 22 milijuna ulaznica zaradivši oko milijardu i pol američkih dolara. Usporedbe radi, AC/DC i Ozzy Osbourne (solo i s Black Sabbathom) prodali su 10 milijuna, odnosno 13 milijuna ulaznica. Jedini bend koji je prodao više ulazica od Metallice je U2, no agencije koje proučavaju ovakve podatke uzimaju u obzir da su irski rockeri počeli pet godina ranije prije Metallice.

metallica slikovnica

6. Albumi i nagrade

Treći album, “Master of Puppets” iz 1986., prvo im je izdanje sa zlatnom nakladom, a na koncu je naklada premašila šest milijuna primjeraka. Sveukupno su diljem svijeta prodali više od 150 milijuna albuma, a najprodavaniji je, očekivano, “Metallica” iz 1991., od milja zvani “The Black Album”: više od 30 milijuna, a ‘mozak’ glazbenog biznisa, SoundScan, navodi ga kao najprodavanije izdanje SoundScan ere. Ove su godine dobili švedsku prestižnu glazbenu nagradu Polar Music Prize (kao prva metal skupina kojoj je to uspjelo od 1989. kada ju je utemeljio Stig Anderson, pokojni menadžer grupe ABBA), a negdje u vitrinama čuvaju osamdesetak drugih nagrada i priznanja.

Pripremio: Stjepan Vrečko

🤘🥁 🎸🎙 🎸🤘