glazbenici-kolekcionari

Glazbenici kolekcionari: od šalica do vlakova

Netko skuplja markice, netko skuplja značke… Gledamo li općenito, većina ljudi ima nekakav posao i glazba im je tek hobi: neki sviraju i pjevaju, neki skupljaju ploče i CD-ove, neki idu na koncerte… No, što kada vam je glazba posao? Što kada ste glazbenik, što vam je onda kolekcionarska strast? Financijska sloboda koju imate omogućuje vam da lakše uživate u svojim hobijima, te da lakše obogatite, za neke manje, a za neke više ekscentričnu kolekciju.

Grandmaster Flash skuplja šalice

Grandmaster Flash jedan je od pionira hip-hopa, no maknemo li se iz glazbenog svijeta, pronaći ćemo ga kao vlasnika jedne od najvećih kolekcionara – šalica. Šalice su mu suveniri koje je godinama prikupljao na svojim putovanjima i danas ih ima više od pet tisuća. A da svojoj strasti pristupa ozbiljno, govori i podatak iz jednog intervjua u kojem je naveo da je prostor u kojem ih čuva “pod ključem” i da se pomno pazi na temperaturu i vlagu…

Stephen Morris voli tenkove

Stephen Morris prvo je htio kupiti vintage automobil, no njegova supruga nije bila oduševljena. No bubnjar Joy Divisiona, kasnije i New Ordera, vidio je oglas zbog kojega je zaboravio starinska vozila: “Netko je prodavao tenk, pa sam joj rekao ‘Možda ću si kupiti tenk’, a ona mi je rekla “Baš, kupi si tenk.'” Pa je tako FV433 Abbot SPG završio kao jedan od primjeraka u njegovoj kolekciji vojnih vozila.

Lemmy Kilmister skupljao je nacističku memorabiliju

Legendarni frontman Motörheada, Lemmy Kilmister, imao je veliku kolekciju predmeta povezanih s nacizmom. U 19 godina uspio je prikupiti brojne bodeže, mačeve, oružje, pištolje, zastave, ordenje, čak i šalicu iz koje je Adolf Hitler pio omiljeni čaj… Sâm je znao reći: “Skupljam predmete, ne i ideje.”

Roda Stewarta vesele modeli vlakova

Rod Stewart (baš kao i Neil Young, Johnny Cash, Frank Sinatra, Roger Daltrey iz grupe The Who i mnogi drugi) obožava modele vlakova. “Svake tri godine, završim na naslovnici časopisa Model Railroader, što je češće nego po pitanju naslovnice časopisa Rolling Stone.” Neki dijelovi kolekcije putuju s njim na turneje, a onaj slavni set koji ima kod kuće, veći je od teniskog igrališta. Koliko ‘ljubomorno’ čuva svoje modele govori podatak da je jednom prilikom zabranio kamerama BBC-a da ga snime.

Elton John je možda pretjerao s naočalama

Slavnog Eltona Johna rijetko ćete u javnosti vidjeti s istim naočalama. “Nemam ni iPod, ni računalo, ni mobitel, ali imam 250 tisuća (!!!) pari naočala”, povjerio se 2010. godine BBC-u. Neke glasine (koje je nekoliko puta morao opovrgavati) kažu da je 2013. boravio u jednom brazilskom hotelu s pet zvjezdica i ondje je unajmio posebnu sobu u kojoj ih je uskladištio.

James Hetfield i automobili

Gitarist i pjevač Metallice, James Hetfield, ima veliku kolekciju vintage automobila, njih više od 300. Njegovu ljubav razumiju i Charlie Watts iz Rolling Stonesa (neobično s obzirom da nema vozačku dozvolu), Brian Johnson iz grupe AC/DC, ali i Nick Mason iz Pink Floyda koji aktivno sudjeluje i u automobilskim utrkama.

Keith Richards kao knjižničar?

Ne samo da neuništivi Keith Richards ima kolekciju gitara koja je odavno prešla brojku od tri tisuće, poznato je i da gitarist Rolling Stonesa vlasnik ogromne kućne biblioteke zbog koje je, priznaje, razmišljao završiti tečaj za knjižničara kako bi brojne knjige mogao sortirati po pravilima struke.

Pripremio: Stjepan Vrečko

⍟ I Love Rock’n’Roll ⍟