Filtriraj Prikazuje 1 - 20 od 61 rezultata
Kategorije

Zanimljiva vremena

180,00 Kn

Na zalihi

Opis

Autobiografija Erica Hobsbawma “Zanimljiva vremena: život kroz 20. stoljeće” lirski je, prodoran i provokativan osvrt velikoga povjesničara na burno stoljeće obilježeno intenzivnim društvenim i političkim mijenama.
Poznat po svojoj povijesti 19. i 20. stoljeća, autor ovdje zauzima mnogo intimnije gledište i potanko opisuje svoj osobni i intelektualni život.
Unatoč tomu, ova knjiga nije pisana u ispovjednom raspoloženju, nije apologija njegova života, jer Hobsbawm smatra da autobiografija intelektualca nužno mora govoriti o njegovim idejama, stavovima i djelovanju i ne smije prerasti u dociranje.
Hobsbawm ne ilustrira svjetsku povijest svojim iskustvom, nego pokazuje kako je ona oblikovala njega kao povjesničara i čovjeka.
On i u svojoj autobiografiji teži razumijevanju povijesti a ne njenom odobravanju, simpatiziranju.
Koliko god dakle ovi memoari nisu mogli izbjeći uzuse znanstvene historiografije, u njoj se autor, kao sudionik promatrač, više nego u drugim svojim knjigama predaje strasti pisanja.
Ispreplećući vlastita proživljavanja sa širom povijesnom perspektivom, svojim nas lijepim stilom Hobsbawm vodi od opisa svoje rane mladosti i obiteljske situacije u Beču, jer se Aleksandrije u kojoj je rođen ne sjeća, preko vajmarske i nacističke Njemačke i ranoga komunističkog političkog rada u Berlinu 1933. godine te odlaska obitelji u Englesku nakon Hitlerova uspona na vlast, pa do rada u Udruženja povjesničara Komunističke partije na Cambridgeu i sukoba s krutom linijom sovjetskih vlasti, sve do posljednjih desetljeća 20. stoljeća i života u “globalnom selu”.
Osim o različitim periodima “kratkog 20. stoljeća”, koje je po njemu najneobičnije i najstrašnije u ljudskoj povijesti, knjiga usporedo svjedoči i o različitim prostorima, jer njen autor piše o zemljama i regijama na četiri kontinenta s kojima je životno bio povezan (zemlje srednje Europe, Engleska, Francuska, Španjolska, Italija, zemlje Južne Amerike i druge zemlje tzv. Trećeg svijeta, te SAD).
Prisjećanjem pak na vlastitu komunističku prošlost i znanstvenu karijeru profesionalnog povjesničara, Hobsbawm istodobno provodi određenu reevaluaciju, otvoreno razmatrajući nedostatke međunarodnoga socijalizma. Osim toga, prisjećanja nadopunjuje pronicljivim zapažanjima o današnjemu svijetu (primjerice, o islamskom terorizmu, o cionizmu i o imperijalizmu SAD-a), što knjizi daje izraženu notu suvremenosti.