Varijacije razvojnog kontinuiteta: Skladatelj Natko Devčić

9,95 
74,97 kn

Samo 1 komada na zalihi

Opis

"Varijacije razvojnog kontinuiteta: skladatelj Natko Devčić" donekle su izmijenjena varijanta autorovog magistarskog rada, koji je, kao 'prilog istraživanju kontinuiteta u poslijeratnom razvoju hrvatske glazbe', a pod naslovom "Razvojni kontinuitet u skladateljskom opusu Natka Devčića" obranjen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 25. lipnja 1981. godine.

Kroz 'razgraničenje između instrumentalnosti i vokalnosti' u Devčićevom opusu, Nikša Gligo postavlja zanimljiv okvir i svojevrsnu metodu kojom 'stječe najbolji uvid u međuovisnost materijala i kompoziciono-tehničkih postupaka' i uočava 'razvojni (dis)kontinuitet' u opusima ovog hrvatskog skladatelja.

Posebice interesantne se čine autorove analize funkcije folklorne građe odnosno njene primjene ('transformacije') u Devčićevom djelu, prikaz artikulacija 'individualne forme' i odnosa prema vokalnosti. U dodatku knjige nalazimo i dragocjene, akribično sastavljene popise Devčićevih skladbi, teorijskih radova, članaka, eseja, predavanja, diskografiju i literaturu o njegovoj glazbi.