Teorija Filma: Uvod Kroz Osjetila

20,00 

Samo 2 komada na zalihi

Teorija filma: Uvod kroz osjetila – Kakav je odnos između filma i gledatelja? To ključno pitanje Thomas Elsaesser i Malte Hagener stavljaju u središte svoje proslavljene Teorije filma.

Svaka vrsta filma (i svaka teorija filma) prvo zamišlja idealnoga gledatelja, a potom ocrtava dinamiku interakcije između ekrana i gledateljeva uma, tijela i osjetila.

Koristeći sedam karakterističnih konfiguracija odnosa između gledatelja i ekrana, počevši s “vanjskim” i napredujući prema “unutarnjim” odnosima, dvojica autora prate najvažnije faze u razvoju teorije filma od njezinih početaka do danas – od neorealističkih i modernističkih teorija do psihoanalitičkih teorija, teorije aparata, do fenomenoloških i kognitivnih teorija, uključujući i najnovije kombinacije s filozofijom i neurologijom.

U hrvatskom izdanju predstavljamo drugo međunarodno englesko izdanje knjige Teorija filma: uvod kroz osjetila, prvi put tiskane na njemačkome 2007., koje je ekstenzivno revidirano, a dijelovi iznova napisani, uključujući i prošireno posljednje poglavlje koje teoriju filma u potpunosti prenosi u digitalno doba.

Teorija filma: uvod kroz osjetila jedinstven je, u svjetskim razmjerima originalan pregled povijesnih teorija filma koje se prate u odnosu spram osam ključnih teorijskih koncepata izlučenih iz suvremenih shvaćanja o odnosu filma prema gledatelju – film kao okvir i prozor kroz koji se promatra svijet, film kao vrata koja posreduju između gledatelja i svijeta, film kao zrcalo, film kao oko, film kao koža u odnosu spram tijela i dodira; film kao uho, film kao ekran mozga te, najzad, film u digitalnom okolišu.

Namjera dvojice autora bila je da ponude sintetički pregled filmskih teorija, ali takav koji će pomiriti raznovrsne, često i sukobljene smjerove razmišljanja o filmu (npr. američki nasuprot europsko-kontinentalnom; psihološko-empirijskog naspram onom visoko spekulativnom), a to čini tako upravo tako da pokazuje kako različiti trendovi teoretiziranja komplementarno ističu i interpretiraju ovaj ili onaj tematski izdvojen aspekt odnosa filma spram gledatelja. – Hrvoje Turković

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radna dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Cijena dostave ovisi o težini pošiljke i odredištu. Plaćanje pouzećem moguće je samo za područje Republike Hrvatske. Usluga pouzeća naplaćuje se 1 EUR. Rok za osobno preuzimanje neplaćenih narudžbi u poslovnici je 3 (tri) radna dana. Rok za osobno preuzimanje plaćenih narudžbi u poslovnici je 30 (trideset) dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

Autor

Thomas Elsaesser / Malte Hagener

ISBN

9789538196508

Izdavač

Akademija dramske umjetnosti / Hrvatska sveučilišna naklada

Godina izdanja

2023.

Jezik

Hrvatski

Broj stranica

271

Uvez

Meki

Vrsta djela

Esej / Istraživanje

IZDVOJENO