“Teatro Di Poesia” In The Opera House – The Collaboration Of Antonio Smareglia And Silvio Benco

19,91 
150,01 kn

Samo 2 komada na zalihi

Opis

Ovo djelo pokušava prikazati mjesto Antonia Smareglie u talijanskoj operi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uz pomoć istraživanja posljednjih triju Smarglijinih opera.
Ispitivanje neobičnih tema i jedinstvene atmosfere opera Falena, Oceana i Abisso pokazuje njihovu izvanrednu originalnost i sugerira da pripadaju "poetskom teatru" stvorenom skladatelja u suradnji sa Silviom Bencom.
Ova studija istražuje kulturnu pozadinu u kojoj je Smareglia djelovao.
S obzirom da su i Smareglia i Benco većim dijelom pali u međuvremenu u zaborav, i jedva da ih se spominje u povijesti opere, prva tri poglavlja služe da uvedu dva umjetnika i odrede opseg materijala kojim se bavi ova studija.
Glavno žarište knjige pružaju tri opere – istraživanje njihovih osebujnih i inovativnih zapleta pokazuje da je Smareglijinu muzikalnost stimulirao književni ukus njegova libretista.
Nadalje, na usporedbi s djelom njegova bolje poznatoga suvremenika Giacoma Puccinija pokazuje se kako se u svojoj reakciji na Bencove "nedramatičke" priče i ozračja Smareglia odmaknuo od ukusa i mode u talijanskoj operi svojega doba.
Stil Bencovih libreta i Smareglijina glazbenog idioma pokazuje kako su oba umjetnika dala prednost glazbenim aspektima pred dramatskim, s jasnom odlučnošću da stvore novi stil u operi.
Prožeti klimom simbolizma i dekadentnosti bili su na najboljem putu da stvore ono što se naziva "teatro di poesia" ("kazalište pjesništva").
Istraživanje nastoji pokazati koliko je vrijedan Smareglijin doprinos opernom repertoaru.
Njegove opere "Falena", "Oceana" i "Abisso" originalnije su i maštovitije od većine opera napisanih od strane njegovih talijanskih suvremenika.