Zlatko Gall: Splitska dica – Od zidića do vječnosti

13,14 
99,00 kn

Ova knjiga posvećena je jednoj od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena, trajno određenoj i zvukom mediteranske “južnjačke utjehe” i glazbe s asfalta i “vatrenih ulica”.

Samo 1 komada na zalihi

Opis

Knjiga “Splitska dica – od zidića do vječnosti” najnovije je izdanje Croatia Recordsa u seriji knjiga o glazbi. Proizašla iz pera plodnog splitskog glazbenog kritičara, novinara i publicista Zlatka Galla, ova knjiga posvećena je jednoj od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena, trajno određenoj i zvukom mediteranske “južnjačke utjehe” i glazbe s asfalta i “vatrenih ulica”.

Profesionalno prateći glazbenu scenu od 1979. godine, Zlatko Gall je u nju utkao desetljeća zbivanja i poduhvata u ovom važnom glazbenom središtu specifičnog podneblja i mentaliteta. Temeljeći knjigu na svojim kritikama i zapisima s lica mjesta i vremena, a ne retuširajući povijest “naknadnom pameću”, Gall je kroz sedam poglavlja “Splitsku dicu” učinio dragocjenim svjedočanstvom vremena i kulturnog života jednog grada, prateći scenu od njenih ranih, zabavno-glazbenih početaka, do najnovijih uradaka aktualnih protagonista bujajuće nezavisne scene. Bilo da je riječ o estradi i “zabavnjacima”, rocku, funku ili hip hopu, velikim “stupovima” splitske scene ili onim manje poznatim izvođačima lokalnog dometa, Zlatko Gall je ovom retrospektivom, kroz osobna svjedočanstva, napravio važan korak u dokumentiranju i dešifriranju genetskog koda splitske glazbe, i svega onog što njene aktere razlikuje i povezuje.

Kada kažemo splitska dica mislimo o GibiBelanuBanu i Dinu. U knjizi za mene su splitska dica i Oliver, kao i svi oni prije njega od PeruzovićaZdenka Runjića, odnosno svi protagonisti scene koji su utjecali na splitsko stanje uma kojeg samo Splićani mogu u potpunosti razumjeti. Split je okrutan grad, nije nježan, ali je s druge strane nevjerojatno topao. Iz tog sudara i brutalnog odnosa, miješajući žanrove nastala su i splitska dica i scena. Ako sam barem dio te scene uspio dočarati meni bih bilo neobično drago. Ovo je svjedočanstvo iz realnog vremena, mojih kritičnih prosudbi i kada su bile najopakije nisu bile zločeste. Drago mi je da su mnogi protagonisti priče postali doista upisani u vječnost i da su prosudbe bile ispravne, one koje nisu ispravio sam ih. Volio bih da ova knjiga bude jedna vrsta marža za mnoge splitske face koji su otišli” – kaže Gall.

Zanimljivim pričama koje pogađaju “u sridu” splitske scene nitko neće ostati ravnodušan, a uz ovu bogato grafički opremljenu knjigu na 240 stranica, Croatia Records svim čitateljima na poklon daje i download kod za preuzimanje čak 106 pjesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira skladbi splitskih izvođača koji tematski prati poglavlja u knjizi.

IZDVOJENO