Rastrgan – Život Iana Curtisa

23,90 

Na zalihi

Autori knjige bili su na razne načine povezani s Curtisom i bendom.

Middles je bio prvi novinar koji je u ’70-ima. intervjuirao bendi stvorio blizak odnos s njima, dok je Lindsay Reade tada bila supruga Tonya Wilsona, u mnogočemu zaslužnog za proboj benda, te suosnivačica diskografske kuće Factory Records pod čijim okriljem je bend postao legenda.

Tristotinjak stranica biografije obiluje raznovrsnim dodatnim materijalima kao što su dosad neobjavljene fotografije, kako obiteljske tako i iz doba najvećeg uspjeha Joy Divisiona, među njima nalazimo i Ianov crtež i svjedodžbu iz djetinjstva.

Biografija sadrži nekoliko dodataka: epilog u kojem doznajemo kako je izgledala 25. obljetnica smrti Iana Curtisa (18.5.2005.) kada su se gomile obožavatelja slile u Manchester i Macclesfield da bi odali počast svome neprežaljenome idolu. Reade je taj dan provela uz Ianovu majku Doreen i sestru Carole te su zajedno obišle grob i Ianova nekoć omiljena mjesta koja su tada okupirali fanovi.

U nastavku se nalaze zanimljivi i uobičajeni dodaci poput diskografije benda i popisa svih koncerata i nastupa Joy Division na filmu i televiziji, ali i sasvim posebni i osobni dodaci poput dvije pjesme posvećene Ianu (napisane od njegovih kolega glazbenika, ujedno i dobrih prijatelja) i komadić književnog stvaralaštva Ianova oca Kevina (sinopsis i drama na koju se odnosi), od kojeg je, prema svemu sudeći, naslijedio senzibilitet za umjetnost.

Priča o Ianu razvija se kronološki, pratimo njegov razvoj od djetinjstva, kao emotivno osjetljivog i senzibilnog dječaka koji je odrastao u inteligentnog i nadarenog, ali emocionalno rastrganog glazbenika. Biografija je koncipirana na taj način da se detalji i činjenice o Ianu i bendu doznaju najvećim dijelom iz razgovora autora s članovima obitelji i benda, prijateljima, suradnicima i ostalim glazbenicima. Oni iznose svoja sjećanja i anegdote vezane uz Iana ili bend, ali i svoje prve susrete s njihovom glazbom te dojmove o njoj.

Tako doznajemo pojedinosti vezane uz prve koncerte, dok su momci još nastupali pod imenom Warsaw, dovoljno je dobro dočarana čitava energija i atmosfera koja je u ’70-ima. vladala post-punkerskom britanskom scenom, rivalstva i trzavice među bendovima ali i unutar samog Joy Division. Pratimo napredak benda sve do proboja na vrh britanske i europske glazbene scene, neposredno prije velike američke turneje na koju su trebali poći 19.5.1980., dan nakon samoubojstva Iana Curtisa.

Značajan dio biografije posvećen je odnosu Iana Curtisa i njegove druge (ili prve) velike ljubavi, Belgijanke Annik Honoré, koju fanovi benda nisu nikada previše simpatizirali. U ovoj knjizi napokon imaju prilike doznati pozadinu njihova odnosa, koji je u svakome slučaju bio ljubavni, premda Annik tvrdi kako nju i Iana nikada nije vezala tjelesna ljubav.

Zanimljivo je to što je Annik do sada kategorički odbijala suradnju s ljudima koji su radili na biografijama i dokumentarcima o Joy Division, jer kako tvrdi, Ianu nije potrebno medijsko eksponiranje niti slava, već mir.

A u ovoj biografiji doznajemo mnogo o njezinom i Ianovom odnosu i ljubavi, ponajviše preko uzajamnih pisama i pisama koje je napisala Ianovoj sestri Carole nakon njegove smrti. Spominje se i epizoda u kojoj su Debbie i Annik razgovarale telefonski, neposredno nakon što je Debbie doznala za njihovu vezu. S druge strane, Ianov odnos s Debbie je sasvim sporedan i uopće nije u fokusu ove knjige.

Sandra Dobranić (Preuzeto s Muzika.hr)

_______________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radnih dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Početna cijena dostave iznosi 32 kune, a povećava se ovisno o težini paketa. Usluga pouzeća naplaćuje se 8 kuna.
Rok preuzimanja plaćenih proizvoda je 30 dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

Autor

Mick Middles / Lindsay Reade

ISBN

9789533040080

Izdavač

V.B.Z.

Godina izdanja

2009.

Jezik

Hrvatski

Broj stranica

351

Uvez

Meki

Vrsta djela

Biografija

IZDVOJENO