Pavao Markovac – Sačuvana glazba

9,29 
70,00 kn

Samo 2 komada na zalihi

Opis

Prilog povijesti hrvatske glazbe donosi pregled malo poznata glazbena stvaralaštva Pavla Markovca (1903.-1941.), skladatelja, muzikologa, glazbenog pisca, kritičara te glazbenog aktivista koji je doktorirao u Beču 1926. godine. Bio je “jedan od intelektualaca koji su posebno obilježili društvena i kulturna kretanja u Hrvatskoj tridesetih godina prošloga stoljeća i postali nezaobilazni u povijesti hrvatske kulture onoga vremena…”.
Njegova autorska ostavština, vjerojatno spaljena i uništena, a čiji se “opseg može odrediti samo približno”, rekonstruirana je na temelju pronađenih izvornika, prijava tadašnjem Hrvatskom autorskom društvu za zaštitu autorskih prava te umnoženih skladbi.

“U ovom, prvom svoje vrste, predočavanju na jednom mjestu dijela Markovčevih skladbi do kojih se uspjelo doći, nudi se… uvid u njegovo stvaranje… notni su primjeri popraćeni napomenama i obavijestima o genezi te općim značajkama skladbi s ponekom opaskom o njihovim strukturnim, sadržajnim i stilsko-izražajnim osobitostima…”.
-A. Tomašek, citat iz Uvodnog intoniranja