Nitko odavde ne izlazi živ – Biografija Jima Morrisona

21,90 

Nitko odavde ne izlazi živ, biografija Jima Morrisona s liste bestselera New York Timesa, prva je knjiga napisana o pjevaču Doorsa, i bila je glavni izvor za film Olivera Stonea, The Doors.

Na zalihi

Nitko odavde ne izlazi živ, biografija Jima Morrisona s liste bestselera New York Timesa, prva je knjiga napisana o pjevaču Doorsa, i bila je glavni izvor za film Olivera Stonea, The Doors.

Jim Morrison je bio čovjek koji nije htio ni mogao pristajati na kompromise, čovjek koji ih je odbijao, bilo u vezi sa samim sobom ili sa svojom umjetnošću. A u tome leži njegova nevinost i čistoća – njegov istodobni blagoslov i prokletstvo. Ići do kraja ili umrijeti pokušavajući. Sve ili ništa. Ekstatični rizik. Nije htio stvarati konfekcijsku robu ni spuštati cijenu onoga što je pisao, nije mogao glumiti očajanje ni simulirati ekstazu. Nije želio tek zabavljati ili “odrađivati; bio je blistav i očajan, motiviran stalnom potrebom za iskušavanjem granica stvarnosti“, propitivanjem svetog, istraživanjem profanog. A zbog toga je bio lud… lud za stvaralaštvom, lud za autentičnošću. No zbog istih je osobina postao labilan, opasan i sukobljen sa samim sobom. Tražio je utjehu i olakšanje u istim onim elementima koji su ga isprva nadahnjivali i pomagali mu u stvaranju: opijatima.

U pjesmama Jima Morrisona zrcali se utjecaj Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Arthura Rimbauda i Friedricha Nietzschea. Zapamćen po teatralnim, dionizijskim, provokativnim pa i opscenim scenskim nastupima − na pozornici je nerijetko bilo više policajaca nego članova benda − Morrison je inspiraciju tražio i u djelu francuskog dramatičara Antonina Artauda i u šamanizmu američkih Indijanaca. Istinski zainteresiran za mitologiju, misticizam i simbolizam, iščitavao je Frazerovu Zlatnu granu, a ime grupe The Doors čiji je pjevač bio nastalo je prema nazivu eseja Aldousa Huxleya, Vrata percepcije. Nastojeći i sâm proći kroz njih, nije se libio konzumirati goleme količine alkohola i halucinogenih droga, tako da je naposljetku u tome i uspio: na “drugu stranu“ probio se kao dvadesetsedmogodišnjak (‟The gate is straight / Deep and wide / Break on through to the other side…‟). Pokopan je u Parizu, na groblju Pere-Lachaise, a društvo mu čine Marcel Proust, Frederic Chopin, Oscar Wilde, Édith Piaf… Kultna biografija Jerryja Hopkinsa i Daniela Sugermana, Nitko odavde ne izlazi živ, pisana u duhu epohe, bez dlake na jeziku, nezaobilazno je štivo za sve štovatelje ovog istinskog velikana rock glazbe.

Jerry Hopkins autor je 36 knjiga. Nitko odavde ne izlazi živ, Morrisonova biografija s liste bestselera New York Timesa, i Elvis: The Biography bile su prve knjige napisane o ta dva glazbenika, i zajedno su prodane u više od šest milijuna primjeraka. Ostale osobe čije je biografije Hopkins napisao uključuju Jimija Hendrixa, Davida Bowieja, Yoko Ono, Raquel Welch i Dona Hoa. Bio je dvadeset godina dopisnik i urednik časopisa Rolling Stone, pisac i producent za Mikea Wallacea, Stevea Allena i Morta Sahla, kao i za ABC Television i Universal Studios. Od 1993. godine živio je na Tajlandu, u stanu u Bangkoku i u kući na farmi blizu kambodžanske granice, gdje je uglavnom pisao o jugoistočnoj Aziji. Preminuo je 2018. godine.

Danny Sugerman rođen je u Los Angelesu 1954. godine. Gledao je Jima Morrisona i Doorse na koncertu 1967. godine i postao njihov stalni pratilac. Dobivši posao u uredu Doorsa u West Hollywoodu, počeo je odgovarati na pisma obožavatelja i uznapredovao do položaja mlađeg asistenta. Uvažavajući njegove spisateljske sposobnosti u tako ranoj dobi, Morrison je potaknuo mladića da piše o onome što mu se najviše sviđalo: glazbi. Sugerman je svoj prvi članak objavio kad je imao petnaest godina u časopisu Creem. S dvadeset četiri godine napisao je knjigu Nitko odavde ne izlazi živ koja se probila na prvo mjesto liste bestselera New York Timesa. Njegova druga knjiga, The Doors Illustrated History, službena “knjiga uspomena“ koju su Doorsi autorizirali, prodana je u više od pola milijuna primjeraka. Deset godina nakon objavljivanja knjige Nitko odavde ne izlazi živ, objavljen je, uz velike pohvale, Sugermanov autobiografski roman Wonderland Avenue. Njegova sljedeća knjiga, Appetite for Destruction, kombinacija je biografije i eseja, temeljena na popularnom i kontroverznom bendu Guns N’ Roses. Preminuo je 2005. godine.

_______________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radna dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Cijena dostave ovisi o težini pošiljke i odredištu. Plaćanje pouzećem moguće je samo za područje Republike Hrvatske. Usluga pouzeća naplaćuje se 1 EUR. Rok za osobno preuzimanje neplaćenih narudžbi u poslovnici je 3 (tri) radna dana. Rok za osobno preuzimanje plaćenih narudžbi u poslovnici je 30 (trideset) dana od dana kupovine.

 

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

ISBN

9789533512051

Izdavač

Sandorf

Autor

Jerry Hopkins i Daniel Sugerman

Godina izdanja

2020.

Jezik

Hrvatski

Uvez

Meki

Vrsta djela

Biografija

Broj stranica

327

IZDVOJENO