Zlatko Gall: Majko, kušaj moju pjesmu

15,79 

Samo 1 komada na zalihi

SKU: R2778 , , , Oznaka:

Zlatko Gall – glazbeni kritičar, novinar, kolumnist i gastronomski pisac s impresivnom bibliografijom od osamnaest knjiga o rocku, popkulturnim fenomenima, likovnosti i gastronomiji – pretvorio je sve svoje strasti u profesiju za koju voli reći da je “zakuhana” u istom hedonističkom loncu.
Njegova nova knjiga “Majko, kušaj moju pjesmu” na osebujan način objedinjuje glazbu i gastronomiju – dva lajtmotiva njegovih životnih i profesionalnih interesa.
Zbirka je to gastronomsko-glazbenih eseja o pjesmama u kojima se spominje hrana, odnosno o hrani kojoj su posvećeni glazbeni brojevi u svim žanrovima i na svim geografskim koordinatama svijeta.
Knjiga na izvoran način istinskog poznavatelja glazbe i gastronomije donosi pregled “izjeličkih” glazbenih tema – postajući tako čitalački materijal i za kušanje i za slušanje.
Iz ovih tekstova saznat ćemo, primjerice, koje su se juhe našle u čijim refrenima, tko je sve pjevao o jastozima i školjkama, koja su to jela zbog kojih “mala” ne može zaboraviti Korčulu, kako su s meksikanskom glazbom na naše jelovnike ušle tortilje i tacosi, kako je srdela postala ne samo glazbeni motiv nego i opjevan sladoledni okus i kojim su sve začinima i aromama “zamirisale” brojne pjesme u domaćim i inozemnim glazbenim varijantama.
U ovoj knjizi sarma nije samo neisprobano jelo iz narodnjačkog hita, nego i tema Hladnog piva i gastronomski motiv “razbacan” po različitim glazbenim žanrovima – od narodnjaka i punka do hip-hopa.
“To Sir With Love” u duhovitoj Gallovoj interpretaciji postaje oda siru, koji je našao svoje mjesto u skladbama brojnih izvođača širom svijeta, a bakalar, osim u “baka-baka” refrenu Đanija Maršana opjevan i na američkom kontinentu i na europskom sjeveru, postaje “najutjecajnija riba na svijetu”.
Na glazbenom jelovniku ove knjige naći će se i prozaična jela naše svakodnevnice: roštilj, hamburger, ali i jaja – o kojima nije pjevao samo Oliver Dragojević uz narativ Borisa Dvornika u nezaboravnoj “Nadalini” Runjića i Fiamenga, nego i veliki Tom Waits, Lonnie Donegan, Herbie Hancock i mnogi drugi.
“Majko, kušaj moju pjesmu” otkriva nam i glazbene varijante masline, pita, čokolade, janjetine i blagdanskih “krkanluka” – te tko je sve pjevajući odao počast maminoj kuhinji.
No ova je knjiga puno više od pregleda gastronomskih motiva u glazbi praćenih kroz povijest i geografiju – ona je i praktičan kulinarski savjetnik u kojem su uz svako opjevano jelo ili namirnicu prepričani recepti ili preporuke kako ih pripremiti. Preciznim jezikom kulinarskog znalca koji će razumjeti i profesionalci i kuhinjski početnici, Gall će nas uvjeriti koliko je jednostavno, primjerice, spremiti jastoga na dalmatinski ribarski brudet sa špagetima, omlet s repićima kozica, bakalar na bijelo ili klasičnu američku pitu.
U kompletu s receptom i glazbenom podlogom, neizostavno dolazi i savjet o vinu koje najbolje ide uz konkretnu kombinaciju.
“Majko, kušaj moju pjesmu” je britka, pitka, majstorski napisana i „melodiozna“ knjiga s osjećajem za mjeru čitateljskog interesa.
Znalački dozirana autorova otvorenost za različite doživljaje hrane, glazbe i kulinarstva potaknut će različite čitateljske “reakcije” – od entuzijazma za kulinarske eksperimente ili preslušavanje glazbe iz knjige, do sasvim novog pogleda na temu u kojoj se uvjerljivo sljubljuju dva naizgled odvojena područja hedonizma.Strast prema temi, koja izvire iz svakog retka ove knjige, najpreciznije je definirao sam autor u jednom od tekstova:“Kad bolje promislim, kao da su mi se cijeloga života gušti vrtjeli oko glazbe i gastronomije. To 3 G – gušti, glazba, gastronomija – ispreplitali su se i kad sam se najmanje nadao, tvoreći danas u osobnom talogu sjećanja jedan gotovo bizaran složenac suludih asocijacija. Ako je točno da, kako je to svojim sjajnim solo albumom tvrdio Rod Stewart, svaka slika priča priču, u mom slučaju kao da svaka omiljena gastronomska ili enološka ‘ikona’ ima i svoju – popularnim jezikom kazano – glazbenu ekstenziju. Ne samo u onom doslovnom smislu koji bi, recimo, Red Red Wine povezao uz Plenkovićevo Grand cru čudo od plavca malog a marinirane janjeće bržole sa gradela uz opus grupe Lambchop, već i uz mnoge osobne gastro avanture koje su, stjecajem čudnih okolnosti, dobile svoju trajnu glazbenu pratnju.”Iz ovog “priznanja” postaje još jasnije zašto je “Majko, kušaj moju pjesmu” Zlatka Galla pravi “prozni soundtrack” ne samo za diskofile i gurmane, nego i za svakog čitatelja koji prepoznaje dobro štivo i istinsku predanost temi.DostavaDostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radna dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Cijena dostave ovisi o težini pošiljke i odredištu. Plaćanje pouzećem moguće je samo za područje Republike Hrvatske. Usluga pouzeća naplaćuje se 1 EUR. Rok za osobno preuzimanje neplaćenih narudžbi u poslovnici je 3 (tri) radna dana. Rok za osobno preuzimanje plaćenih narudžbi u poslovnici je 30 (trideset) dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

ISBN

9789532591033

Izdavač

Hena com

Autor

Zlatko Gall

Godina izdanja

2015.

Jezik

Hrvatski

Uvez

Meki

Vrsta djela

Zbirka eseja

Broj stranica

205