Filtriraj Prikazuje 1 - 20 od 61 rezultata
Kategorije

Lado – Hrvatsko nacionalno blago

279,00 Kn

Opis

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado” šezdeset godina, u zemlji i u inozemstvu, uspješno promiče hrvatsku kulturu.
“Lado” istodobno predstavlja prošlost i suvremenost: hrvatsku tradicijsku plesnu i glazbenu baštinu, ali i suvremene oblike njezina života.
Jer, “Lado” je upravo to – suvremeni odraz negdašnjih glazbenih i plesnih praksi hrvatskoga naroda, odnosno njihova interpretacija namijenjena prikazivanju na pozornici i u audiovizualnim medijima.
O fenomenu “Lada” danas možda najbolje govore rečenice zabilježene u “Ladovu” knjigu dojmova nakon turneje po Japanu: “Da se ponovno mogu roditi, rado bih se rodila kao Hrvatica kako bih mogla plesati te predivne plesove s Ladom.”
O “Ladu” nekada i o “Ladu” danas, o “Ladu” u kontekstu hrvatske tradicijske kulture i svjetske kulture uopće, pišu naši najveći znanstvenici, kreatori umjetničkog programa “Lada”, interpreti, umjetnici, poštovatelji i prijatelji “Lada”, poput Zorice Vitez, Ivana Ivančana, Stjepana Sremca, Hanibala Dundovića, Lidije Bajuk, Nane Šoljev i drugih.
A da bi knjiga bila zanimljiva i ne samo hrvatskoj publici svi su tekstovi objavljeni paralelno i na hrvatskom i na engleskom jeziku, pa kako je riječ o iznimno bogato ilustriranom monografskom izdanju, za očekivati je da će ova monografija biti čest poklon u raznim međudržavnim protokolarnim i manje protokolarnim prilikama, ali i svima onima koje zanima hrvatska tradicijska kultura i stvaralaštvo.