Kozmopolitski pozdravi – Izabrane pjesme (tvrdi uvez)

17,25 
129,97 kn

Trenutno nedostupno!

Upiši svoj e-mail i primi obavijest čim ovaj proizvod bude ponovno dostupan!

Opis

Allen Ginsberg (1926-1997) veleposlanik je beat pokreta – za studija na Columbiji se upoznaje s W. S. Burroughsom, Jackom Kerouacom i Nealom Cassadyjem s kojima tvori buduću beatničku jezgru pokreta – i jedan od najznačajnijih i najprevođenijih pjesnika 20. stoljeća.

Potkraj 1950-ih, nakon zabrana, skandala i suđenja objavljuje zbirku Urlik i druge pjesme. Naslovna poema je vjerojatno najpopularnija američka pjesma, koja je do danas ostala kao simbol i apel za slobodom osobnom i društvenom, protiv nasilja i zloupotrebe moći, urlik za novim svijetom, za novom (po)etikom.
Dobar dio tih novih tendencija zakotrljao se ulicama uskoro, tijekom 1960-ih, u kojima je Ginsberg bio vrlo prisutan kao mirotvorni i emancipatorski aktivist, govornik, pjesnik, performer i tako, mimo svoje volje, ali za opće dobro, postao i ostao pop ikona.

Cijeloga života Ginsberg neumorno putuje, zanima ga sva raskoš svijeta, svuda se on daje i ostavlja; piše, predaje, nastupa po svim kontinentima, prožima budizmom zaviruje u socijalističke sisteme… u nekoliko navrata pohodi i Dubrovnik.

Ginsbergova poezija je rebelijanska, što podrazumijeva racionalnost, ali i vizionarsko-mistička, jer koketira s nadrealizmom i automatizmom pisanja, dakle dotiče i svoje iracionalno.
Njegov velik i ukratko neopisiv opus inovativnih pjesničkih formi uglavnom napisanih u vrlo dugom stihu i s ležernim odnosom spram pravopisa, nekim je okrutnim čudom do ove knjige ostao neobjavljen na hrvatskom.