Knjiguljica (tvrdi uvez)

120,00 kn
15,93 €

Giorgio Surian jedan je od najsvestranijih hrvatskih opernih umjetnika, a “Knjiguljica”, knjiga priča za djecu i mlade, njegov literarni prvijenac.

Samo 2 komada na zalihi

Opis

Giorgio Surian jedan je od najsvestranijih hrvatskih opernih umjetnika.

Erudicijski spajajući najbolje od literarnog kanona s opernim stvaralačkim intenzitetom, knjiga za njega postaje fundamentalni ritual osobnog iznačašća rekonstrukcije i kreiranja smislenog estetskog poretka u zadanom liku, no istovremeno, Giorgio Surian drži Knjigu presudnom putovnicom idejama, kulturnim i duhovnim odrednicama, razvidno mu je da nam Knjiga pruža jedinstvenu mogućnost da se na misaon način sagleda tipologija događaja, ljudi, svijeta. I možda je to ponajbolji animator dekodiranju motiva s kojim Giorgio Surian stvara svoj literarni prvijenac – knjigu za djecu i mlade – “Knjiguljica“.

U osebujnoj urbanoj bajci, ona je, kao i knjige u ovodobnosti, na margini i iz te autsajderske suprotnosti vidi o čemu ljudi sanjaju, čemu su težili, progledava u ono što godinama netko skriveno nosi u srcu dok hranjen iluzijama zavaravajući jasno i izvjesno sebe i druge tone u košmar niskih i bespredmetnih nagnuća. Takvima – suočenima s vlastitom fatalnošću gdje im je nemoguće dohvatiti odgovore na brojna pitanja kad pravih odgovora ionako nikada samoobmanama nema – mala knjižica (Knjiguljica) bljeskom neočekivanosti unosi poruku nade, pomirenja, boljitka, svojim moćima teži tome da bude spoznato dobro kako bi dijete, pojedinac, obitelj, zajednica ili čitavo društvo opstali u skladu i sreći.

Priča Giorgia Suriana potvrđuje, svi s Knjiguljicom u blizini odjednom ugledaju nešto što su godinama nastojali vidjeti bez uspjeha, neki njezin gest otkriva im cijelu riznicu ljepote što se skrivala, baš upravo otvorena stranica spašava znanjima u koja se sumnjalo, s njom opsjednutost prolaznim tlapnjama u zamjenskom transferu gipko se giba jedinstvenoj ljepoti…

Riječ je o iznimno posloženom djelu neobične i neuobičajene tematike koja je inovacija ne samo u regionalnom publikacijskom portfelju nego i u korpusu univerzalne beletristike, poglavito one koja se usudi razmatrati krhkost ljudskog bića i njegove duše u trenutku uskrate artefakta (Knjiga) koji se ne tiče samo osobno, ili bližnjih, već zajednice s pokoljenjima post-festum i pro-futuro u potpunosti.

Pozitivan dojam dodatno garnira dirljiva demontaža globalno obesmišljene virtualne ne/stvarnosti, svagdana u optjecaju, gdje se u maštovitoj spisateljskoj adaptaciji profano efemeran pojam mobitela, tableta, facebooka, televizije i interneta – ne spominje ni jedan jedini put. Vizualna nadgradnja dragocjeno puni književna nastojanja “Knjiguljice”, jer ilustracijskom aurom (s potpisom Sunčice Tavrić) primamo optiku ležerne strane gorljivosti male knjižice u oplemenjivanju svih i svakoga.

IZDVOJENO