Kad je život bio novi val – monografija Omladinskog lista Val 1975-1990 (tvrdi uvez)

55,08 
415,00 kn

Atraktivna monografija „Kad je život bio novi val“ sveobuhvatno je predstavljanje riječkog omladinskog lista Val koji je u Rijeci redovno izlazio punih 16 godina, od 1975. do 1990. godine.

Na zalihi

Opis

Atraktivna monografija „Kad je život bio novi val“ sveobuhvatno je predstavljanje riječkog omladinskog lista Val koji je u Rijeci redovno izlazio punih 16 godina, od 1975. do 1990. godine.

Omladinski list Val bio je uz zagrebačke listove Polet i Studentski list te splitsku Omladinsku iskru jedini alternativni izvor informiranja u vrijeme jednostranačkog sustava. Kroz njegovih 288 brojeva/svezaka zrcali se novija povijest (1975.-1990.) Rijeke, ali i cijele Hrvatske, s naglaskom na život mladih i popularnu, ponajprije rock kulturu.

Potkraj izlaženja, s popuštanjem političkih stega Val se aktivno uključio u demokratizaciju društva zbog čega je u travnju 1989. njegov 268. broj i zabranjen. Val je zanimljiv i kao rasadnik kadrova jer su njegovi glavni urednici kasnije postali glavni urednici vodećih hrvatskih dnevnih listova poput Večernjeg lista, Jutarnjeg lista i Novog lista.

U mnogim pojavama je Val prvi otkrivao medijski potencijal. Tako je bio prvi tiskani medij u Jugoslaviji koji je sustavno pisao o punku otvorivši medijski prostor juvenilnim rebelima sa svježim idejama i otvorenome, iskrenom stavu u glazbi. Upravo je na tim zasadima počela i bujati riječka alternativna rock-scena kakvu danas prepoznajemo i koja je ugrađena u opća obilježja grada Rijeke.

Val nije bio samo magazin koji obrađuje pitanja mladih u Rijeci, nego puno šire, transformirao se u platformu koja je umnogome bila i lansirna rampa za brojne alternativne umjetničke zahvate. Upravo je ekipa iz Vala pokrenula književni časopis Rival i istoimenu književnu biblioteku, isti tim je revitalizirao Trsatsku gradinu kao mjesto održavanja kulturnih zbivanja, u redakciji Vala nastao je prvi hrvatski band-aid Ri-Val koji je s pjesmom ‘Učinimo nešto’ pokrenuo akciju zatvaranja bakarske koksare, organizirao je kinotečni program Kino Valens i uvijek bio na raspolaganju svim dionicima riječke rock-scene (uz organizaciju koncerata), od glazbenika preko grafičkih dizajnera do modnih kreatora. Val je organizirao akciju Val model predstavljajući lijepe djevojke na naslovnicama. Mnoge od njih ostvarile su zavidnu manekensku karijeru, a Tatjana Vojvodić postala je i Miss Teen Jugoslavije.

Val je bila istinska škola novinarstva, pa ne čudi da su danas mnogi Valovi urednici i novinari afirmirani u etabliranim medijima. Goran Ogurlić glavni je urednik Jutarnjeg lista (a bio je i glavni urednik Večernjeg lista), Alen Čemeljić je glavni urednik Radio Rijeke, Tamara Opačak-Klobučar zamjenica je glavnog urednika Nacionala, Nenad Hlača bio je glavni urednik Novog lista, autor Edi Jurković bio je zamjenik glavnog urednika Večenjeg lista i pokrenuo je nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista, Fernando Soprano negdašnji je glavni urednik Studija, Bojan Mušćet bio je glavni urednik Slobodnog tjednika, Dragan Ogurlić (ujedno i izdavač monografije) nekoć je bio glavni urednik Studentskog lista…

Paralelno sa svestranim aktivističkim pristupom, Val je bio i snažan politički čimbenik, medij koji je rušio mnogobrojne tabue i hrabro se suprotstavljao okoštalim društvenim konvencijama bivše države. U tom srazu zabranjen je 268. broj Vala i to je bila prva zabrana nekog riječkog medija i posljednja zabrana nekog medija u Jugoslaviji. U povijesti Vala, glavni urednici bili su šikanirani, privođeni na informativne razgovore, redakcije su smjenjivane, no u svih 15 godina želja za promjenom na bolje u svakom smislu bila je ono što je nosilo magazin koji se prodavao i u 20 tisuća primjeraka.

Autor monografije je Edi Jurković, hrvatski pisac, novinar i urednik, i sam glavni urednik Vala u sezoni 1986/87.

_______________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radnih dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Početna cijena dostave iznosi 32 kune, a povećava se ovisno o težini paketa. Usluga pouzeća naplaćuje se 8 kuna.
Rok preuzimanja plaćenih proizvoda je 30 dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

IZDVOJENO