Jazz Time Rijeka – 25. međunarodni riječki festival jazz glazbe

25,22 
190,02 kn

Monografija izdana povodom 25. godišnjice međunarodnog riječkog festivala jazz glazbe Jazz Time Rijeka, limitirana na 200 primjeraka

Na zalihi

Opis

Monografija izdana povodom 25. godišnjice međunarodnog riječkog festivala jazz glazbe Jazz Time Rijeka, limitirana na 200 primjeraka.

“Međunarodni festival jazz glazbe Jazz Time Rijeka – festival slobode i demokracije koji promiče vrijednosti humanog građanskog društva

Ako imate festival koji traje 25 godina i oko njega još uvijek svi trepere, organizator, lokalna i šira zajednica, glazbenici i publika, ako donosi smiješak na njihova lica, zadovoljava i podgrijava njihovu strast za kulturom, to je potvrda da se radi o manifestaciji koja zavređuje da ju se čuva kao kap vode na dlanu jer je to nešto doista vrijedno!

Osim što obogaćuje kulturni život grada Rijeke, JazzTime Rijeka ima velik značaj za riječke glazbenike i riječku jazz scenu. Naime, mnogi su, danas afirmirani hrvatski jazz glazbenici, stasali pohodeći koncerte na tom festivalu. Na njima su se napajali dobrom glazbom, na njima je kresnula prva iskra koja je zapalila vatru u njihovim srcima i razvila njihovu strast prema jazzu. Nastupi uglednih glazbenika svjetske klase koji su zahvaljujući pozivu organizatora došli u Rijeku: tenor saksofonista Bennyja Golsona, gitarista Kennyja Burrella, bariton saksofonista Ronnieja Cubera, gitarista Johna Scofielda, alt saksofonista Jesseja Davisa i Bobbyja Watsona, pjevačice Norme Winston, pijanista Keitha Tippetta i drugi, bili su sjajan poticaj mladim glazbenicima za donošenje odluke da se posvete ovom glazbenom idiomu. Naravno, na festivalskim su ih koncertima nadahnjivali i najbolji hrvatski jazzisti, među ostalima Boško Petrović te vodeći predstavnici riječke jazz scene. Uz to što su uživo slušali koncerte, glazbenici i publika aktivno su sudjelovali u popratnim manifestacijama i jam sessionima što je dodatno podgrijavalo njihovu strast prema jazzu. Mnogi su poslije nastupali na festivalu, neki od njih su krenuli na studij jazza, naravno ne u Hrvatskoj nego u inozemstvo: Trst, Klagenfurt, Graz i dalje, te stekavši naobrazbu, vraćali su se u Rijeku, osnivali sastave i svojim nastupima obogaćivali kulturnu ponudu grada. Stvarali su nešto što danas nazivamo Kvarnerskim jazz krugom koji je jedno od najvažnijih središta jazza u Hrvatskoj…”
Davor Hrvoj

 

IZDVOJENO