Ivan Padovec (1800-1873) i njegovo doba

19,91 
150,01 kn

Samo 1 komada na zalihi

Opis

U ovom su Zborniku prezentirani radovi sa znanstvenog skupa posvećenog Ivanu Padovcu, hrvatskom gitarističkom virtuozu i skladatelju 19. stoljeća.
U njima su predstavljeni novi elementi za Padovčevu biografiju (Vjera Katalinić, Ljerka Perči), istražen je njegov opus s obzirom na brojčano stanje, poredak i ispravljanje netočnih atribucija, te načinjen tematski katalog djela (Zdravko Blažeković).
Zatim su predstavljeni zvučni i audio-vizualni zapisi (Vedrana Juričić), a na temelju analize Padovčeva opusa izvedena je valorizacija, odnosno revalorizacija njegovih djela (Koraljka Kos, Darko Petrinjak, Rozina Palić-Jelavić), te istaknute interpretativne osebujnosti Padovčeva gitarističkog opusa (Alessandro Boris Amisicha).
U povijesnom je kontekstu promotrena i ocijenjena Padovčeva pedagoška djelatnost i njegova Škola za gitaru (Alemka Orlić), kao i sâma glasovita deseterostruna gitara u odnosu na glazbala te vrste (Alex Timermann).
Učinjen je cjelovit kritički uvid u recepciju Padovca u hrvatskoj glazbenoj historiografiji (Sanja Majer-Bobetko) i u glazbenoj publicistici (Snježana Miklaušić-Ćeran) , te su proučeni sociološki aspekti Padovčeva djelovanja, poglavito oni vezani uz pitanje onodobnog socijalnog statusa glazbenika (Gorana Doliner).
Zbornik donosi i prilog o glazbenoj kulturi Zagreba u Padovčevo doba, osobito onoj gitarističkoj (Nada Bezić), i uvid u problematiku virtuoziteta, kako onu vezanu uz poimanje glazbe 19. stoljeća, tako i njezine povijesne mijene (Stanislav Tuksar).
Naposljetku, sastavljena je i iscrpna bibliografija radova o Ivanu Padovcu (Mirko Orlić i Darko Petrinjak).