Filtriraj Prikazuje 1 - 20 od 63 rezultata
Kategorije

Indexi: U inat godinama – igrano dokumentarna biografija u 4 čina

129,00 Kn

“Zauzet sam i vrijeme mi je dragocjeno, dani su mi kratki i svaka minuta vrijedna. Ali, kad sam počeo čitati ovo štivo, ponijelo me. Pero i ljubav, predanost i zanesenost, dosljednost i upornost prenose nam iskrenu poruku i prisilit će čitaoca da ostane do zadnjeg slova.”
– Vlado Pravdić, klavijaturist Indexa i Bijelog dugmeta

– Treće izdanje biografije Indexa

Na zalihi

Opis

Treće izdanje biografije o Indexima!

“Uvjek sam se pitao zašto do danas niko nije temeljito istražio, zapisao i sistematizirao tzv „sarajevsku pop rock školu“ i posebno rad, opus, uticaj i trag koji su Indexi ostavili. Danas, nakon 40 godina postojanja legendarnih Indexa, pojavljuje se jedan ozbiljan istraživač svega onoga što su oni predstavljali.

“Moram odati priznanje autoru, ne samo na knjizi “U inat godinama“, nego na njegovom entuzijazmu i silnim emocijama. Da nije ovakvih entuzijasta, od Indexa bi ostale samo njihove nezaboravne pjesme. I jeste i nije dovoljno. Ipak, vjerujem da treba znati i njihovu pozadinu. Dakle, danas imate u ruci ovu knjigu i sada možete saznati sve što je već počeo prekrivati naš zaborav. Zato kažem najjednostavnije: Hvala Josipe.”
Ismet Nuno Arnautalić, osnivač Indexa

“Čitaš ovu knjigu, a kao bujica nadiru sjećanja na zlatno doba druge polovice šezdesetih i cijele sedamdesete, kad sve vrste umjetnosti kreativno eksplodiraju i osvajaju svakodnevnicu svijeta i Sarajeva. Čitaš ovu knjigu, a pred očima živa slika velike trojke, Davora, Bode i Fadila, ali i ostalih Indexa, kojima sam imao sreću i ja pripadati. Čitaš ovu knjigu a to je film, fantastični dokument vremena i pitaš se kako je to moguće? Čitaš ovu knjigu i sanjaš, čitaš i voliš, vjeruješ, raduješ se životu…”
Miroslav Šaranović, bubnjar Indexa

“Ova knjiga o Indexima ostaće kao značajan dokument o jednom vremenu kada se stvarala pop-rock scena na prostorima bivše Jugoslavije. Indexi su zaslužili ovakvu knjigu o njihovom radu i stvaralaštvu. Ja se lično osećam ponosnim što sam bio deo njihove pionirske uloge u istoriji ovdašnje pop-rock muzike.”
Kornelije Kovač, klavijaturist Indexa i Korni grupe

IZDVOJENO