Etide iz Nigdjezemske – Za Violinu

9,29 

Samo 1 komada na zalihi

Etide iz Nigdjezemske – Radi se o pet etida za violinu, prilagođenih za kategorije natjecanja, a skladateljski se proces bazirao na opisivanju najpoznatijih likova iz pera Sir Jamesa Matthewa Barriea.

Od nježne i najmlađima prilagođene Wendy, zaigranog i hrabrog Petra i njegovih Izgubljenih dječaka, Kuke i njegovih Gusara koji zveckaju svojim mačevima i sveprisutne, hitre Zvončice, Etide iz Nigdjezemske glavnim motivima opisno se vežu za svoje naslovne likove, da bi svaka predstavila određeni tehnički problem na violini, koji izvođač mora svladati.

Legato sviranje preko žice, ricochet, pizzicato lijevom ili desnom rukom, brza promjena pozicija, flažoletni tonovi, višehvati, col legno ili bartok pizzicato tehnike su poznate iskusnim profesionalcima, ali možda se budući profesionalci s tim tehnikama susretnu prvi put upravo na ovim stranicama?

Kako bih osigurao da ove etide budu spretno, ali i violinistički izazovno napisane, konzultacije s profesorom Nenadom Merleom bile su ključne, budući da njegovo iskusno pedagoško oko vidi i anticipira problematiku kroza sve kategorije.

Osim tih konzultacija, ‘prosviravanja’ sa Đanom Kahriman, dragom prijateljicom koja ih je i praizvela, pokazala su se izrazito bitnima.

Oboje su svoja razmišljanja iskazivali tako da bi započeli izgovarati rečenicu o nekom problematičnom taktu, no tu bi istu rečenicu dovršili u šutnji, sviranjem, prilagođavanjem fraze ili traženjem najboljeg prstometa.

Dodatni izazov nametnuo sam si pri početku pisanja. Naime, osim što se ove etide mogu izvoditi samostalno, kao solo skladbe, one se također mogu izvoditi kao komorno djelo za pet violina, dakle simultano.

Htio sam postići soundtrack za završnu scenu klasičnog sukoba između Petra s Dječacima i Kuke s Gusarima.

Škripanje dasaka gusarskog broda, zveckanje mačeva, galama hrabrih dječaka, Wendy koja viče „upomoć!“ i Zvončica, koja visoko oblijeće iznad svih i pomaže kome stigne – za ovaj pristup morao sam dijelom razmišljati vertikalno kroz partituru, koristeći aproksimativno harmonijsko pisanje a da se pritom nikako ne izgubi apsolutna samostalnost svake pojedine etide.

Izazov je bio u usklađivanju forme i komplementarnosti materijala. Zajedničke kadence bile su potrebne da bi se postupno isključivale dionice, poput kamere koja blagim naginjanjem gleda sve više u visinu i ostavlja fokus na zadnjemu liku – Zvončici, koja i sama nestaje negdje iza oblaka.

Ivan Končić

 

________________________________________________________________________________________________

Dostava

Dostava se vrši putem naših ugovornih partnera, a rok dostave je 2 do 4 radna dana standardnim slanjem ili do 20 sati idući radni dan ubrzanim slanjem. Za Europu i svijet rok dostave je 14 dana.
Narudžbe zaprimljene od ponedjeljka do petka do 12 sati šalju se isti dan. U rokove isporuke ne računaju se dan prijema narudžbe, subota, nedjelja, neradni dani, hrvatski praznici i blagdani.
Cijena dostave ovisi o težini pošiljke i odredištu. Plaćanje pouzećem moguće je samo za područje Republike Hrvatske. Usluga pouzeća naplaćuje se 1 EUR. Rok za osobno preuzimanje neplaćenih narudžbi u poslovnici je 3 (tri) radna dana. Rok za osobno preuzimanje plaćenih narudžbi u poslovnici je 30 (trideset) dana od dana kupovine.

Zamjena, reklamacije i povrat

Zamjena na zahtjev kupca moguća je najkasnije 10 dana od primitka proizvoda, uz originalni račun.
Povrat, naknadno slanje i novonastale troškove podmiruje kupac.
Reklamacije se vrše u roku od 48 sati od primitka pošiljke na [email protected], a one su opravdane u slučaju da kupac dobije proizvod koji nije naručio, da isporučena roba ima grešku ili oštećenje koje nije nastalo u transportu ili u ostalim slučajevima sukladnim zakonskim okvirima.

Pravo na povrat narudžbe imaju svi kupci Rockmark web shopa u roku od 14 dana, bez potrebe za davanjem ikakvih objašnjenja. Rok od 14 dana počinje primitkom paketa od strane kupca ili druge osobe ovlaštene za to (osim dostavne službe koja je dostavljala paket).
Za raskid ugovora potrebno je da nam kupac dostavi ispunjen Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora koji može skinuti na ovom linku unutar zadanog roka. Trošak povrata robe snosi kupac.

Više informacija potraži u uvjetima prodaje.

Izdavač

Cantus

Autor

Ivan Končić

ISBN

9790801363022

Godina izdanja

2022.

Jezik

Hrvatski

Vrsta djela

Notni zapisi

Broj stranica

24

Uvez

Meki

IZDVOJENO