Carl Dahlhaus: Estetika glazbe

10,50 

Samo 1 komada na zalihi

SKU: R3303 ,

 

Glazba je obvezni i nezamjenjivi pratilac svakog obreda-pa i ceremonijala-ona pobuđuje začuđujuće emocije, često prati druge umjetnosti, poput plesa, kazališta i filma, ali također i svagdašnji život.
Koje i kakve to emocije glazba tako uspješno pobuđuje, i radi li se stvarno samo o emocijama, ili se radi o nekoj vrsti spoznaje, možda čak izuzetno duboke i važne spoznaje?
To su temeljna pitanja s kojima se estetika susreće, a na koja je odgovore pokušao pronaći Carl Dahlhaus (1928.-1989.), njemački muzikolog i estetičar glazbe jedan od najutjecajnijih teoretičara glazbe dvadesetog stoljeća.
On je autor brojnih muzikoloških djela, a bio je i glavni urednik izdanja cjelokupnih djela Richarda Wagnera te autor i suradnik glasovitih priručnika i enciklopedija.
U svojim je radovima upozoravao na nužne razlike između povijesti glazbe, glazbene teorije i estetike glazbe, pa tako nju Dahlhaus razlikuje od teorije i od povijesti glazbe, a u određenom smislu čak i od cjelokupne znanstveno orijentirane muzikologije, jer njezinim zadatkom drži kritičku razradu misaonih napora da se glazba shvati u cjelini i da se objasni priroda, značenje i djelovanje te njezin smisao kao posebne ljudske djelatnosti.
ISBN

9531741859

Izdavač

AGM

Autor

Carl Dahlhaus

Godina izdanja

2003.

Jezik

Hrvatski

Uvez

Meki

Vrsta djela

Teorija

Broj stranica

152