70 godina Olivera Dragojevića

59,00 kn
7,83 €

Samo 1 komada na zalihi

Opis

Biografija Olivera Dragojevića – 70 godina, nakon biografije Južnjačka utjehu, iz 2006. godine, Zlatko Gall za 70. njegov rođendan spremio je novu biografiju najvećeg i najpopularnijeg hrvatskog pjevača.

U vremenu i prostoru niskih vrhunaca u kojem se riječ selebriti ili zvijezda rabi kao psovka, nazvati Olivera Dragojevića zvijezdom, legendom ili nekim drugim terminom bila bi prava uvreda za estradnu veličinu. Jer Oliver je – bez imalo pretjerivanja – vrijednost nemjerljiva estradnim mjerilima. Kao kozmički Dalmatinac – kako ga je odavno nazvao Dražen Vrdoljak – ili, naprosto kao Oliver Veliki. U usporedbi s kojim su mnoge druge veličine mizerno sitne” iz uvoda knjige.

Iz knjige:
“Kad san ima desetak godin, otac je kupija radio. Sluša se po cili dan. Ujutro bi – pamtin ka da je sad – već u pet uri počela glazba, ali je, u duhu bratstva i jedinstva, na programu u tu uru bila slovenska muzika. Tube, trube i polke… mo’š mislit kako je to bilo zabavno. Na kratkome smo valu zato vatali Talijane, a to je i prva muzika koja mi se svidila. Posli je naravno doša na red i Radio Luxembourg…”

“Tonči Perić, negdašnji bubnjar, posli basist, sa svojin je orkestrom gostova na terasi ‘Vinalka’. Kako je on Omišanin, a u Splitu je ima i stan, muva se po gradu i čuja ‘Batale’ na jednoj svirci. Svidilo mu se kako pivan i sviran i pita me bi li iša s njin u Njemačku. Prista san bez puno mislit.

Zašto? Pa, imâ san 19 godin i računa san – ako ništa, barem ću vidit malo svita i zaradit koju paru. Otiša san 1967. i osta do 1972. – pune četiri i pol godine, svirajući baš svakoga dana od osan uvečer do četiri ujutro! (…) S godinama mi je glas postajao jedan ugodni bariton. Duvan je učinija svoje.”

IZDVOJENO