roadie

Od backstagea do pozornice, od roadieja do zvijezde

Negdje ste na koncertu, predgrupa je završila s nastupom, a prije glavnih zvijezda večeri, na pozornicu se penju roadieji: rastavljaju/sastavljaju opremu, namještaju instrumente, motaju kabele uz neizbježno kuckanje prstom po mikrofonu nakon kojeg slijedi “jen dva, jen dva” (stoga nije čudno što svoj neslužbeni dan obilježavaju 12. prosinca).

Roadieji se, najkraće rečeno, brinu za potrebe benda; dolaze prvi, odlaze posljednji.

Prvi roadieji pojavili su se šezdesetih godina prošlog stoljeća (Tom Petty bio je roadie bendu The Hollies kada su nastupali na Floridi) i cijenili su ih kao ravnopravne članove benda.

Negdje tijekom sedamdesetih došlo je do podjele, pa su mnogi slavni roadieji pali u zaborav: George Borowski (poznatiji kao ‘guitar George’ iz pjesme “Sultans of Swing” grupe Dire Straits), Bruce Berry (kojem je Neil Young posvetio cijeli album “Tonight’s the Night”), Ben Dorcy III (koji je praktički do smrti 2017. radio kao roadie, a vodio je računa o opremi Johnnyja Casha, Elvisa Presleya, Willieja Nelsona), Mick Hinton (tehničar i prijatelj Johna Bonhama, bubnjara Led Zeppelina)… Međutim, postoji određeni broj roadieja koji se nastavio baviti nastupima, instrumentima i pozornicama, ali u drugoj ulozi – kao izvođači…

Lemmy Kilmister

Krajem šezdesetih, legendarni frontman Motörheada, Lemmy Kilmister, bio je roadie isto tako legendarnom Jimiju Hendrixu. Lemmyjev poznanik Neville Chester radio je za The Jimi Hendrix Experience i dijelio je stan s Hendrixovim basistom Noelom Reddingom. Hendrix je tada bio popularniji u Engleskoj nego u SAD-u, a Lemmy je nekih godinu dana proveo kao njegov roadie pomažući kod svih koncerata i televizijskih nastupa po Engleskoj.

Krist Novoselic

Basist Nirvane jedno je vrijeme bio svojevrsni roadie američkim rockerima The Melvins. Njihov frontman Buzz Osbourne reći će da nikada nisu imali roadije, da nije ni znao što su roadiji sve do 1990., no priznaje da se njegov bend družio ne samo s Novoselicem već i s Kurtom Cobainom, te da im je Novoselic bio vozač. Bubnjar Melvinsa, Dale Crover, bio je treći od šest bubnjara Nirvane, prije nego što im se pridružio Dave Grohl.

Henry Rollins

Nadimak Henryja Rollinsa bio je “peti Idle”, a zaslužio ga je kao roadie američkog benda The Teen Idles. Bili su pioniri tzv. straight edge pokreta, subkulture okupljene oko punk i hardcore glazbe. Postojali su nešto duže od godinu dana, evoluirali u Minor Threat, a Rollins je postao pjevač grupe Black Flag i Rollins Band.

Noel Gallagher

Gitarist grupe Oasis probao je 1988. postati pjevač benda Inspiral Carpets. Audiciju nije prošao, no predložili su mu da ih prati kao roadie. Ponudu je prihvatio i pune je dvije godine bio njihov roadie i tehničar. Mogli ste ga vidjeti 1990. na festivalu Reading, ali ne i prepoznati, jer bio je u kostimu krave.

Frank Bello

Basist Frank Bello bio je roadie i gitarski tehničar bendu Anthrax prije nego što im se 1984., nakon odlaska Dana Lilkera, pridružio kao punopravni član. Nije mu se bilo teško prilagoditi – i ne samo zato jer je s njima surađivao nekoliko godina: bubnjar Charlie Benante mu je ujak.

Perry Bamonte

Prije nego što će se 1990. pridružiti bendu The Cure kao gitarist i klavijaturist, Bamonte im je bio roadie. Kada je Porl Thompson napustio bend, uskočio je Bamonte i s njima ostao do 2006. godine. Potpisuje produkciju albuma “Wish” (1992.) i “Wild Mood Swings” (1996.).

Richey Edwards

Richey se službeno Manic Street Preachersima pridružio 1989., taman nakon što je bend objavio prvi singl “Suicide Alley”. Prije toga, bio im je vozač i roadie. Nestao je u veljači 1995., a u studenom 2008. i službeno je proglašen mrtvim.

2Pac

Tupac Shakur bio je tijekom devedesetih roadie (ponekad i prateći vokal, ponekad i plesač) alternativnoj hip-hop grupi Digital Underground. S njima je gostovao u filmu “Samo nevolja (Nothing but Trouble)” iz 1991., a onda se zaputio put svjetske slave.

Jello Biafra

Još tamo 1977., Biafra je počeo raditi kao roadie za punk bend The Ravers (kasnije su se preimenovali u The Nails) iz Colorada. Iste su se godine i razišli: bend je krenuo na istok, prema New Yorku i klubu CBGB, a Biafra na zapad gdje će osnovati Dead Kennedyse.

Billy Powell

Pokojni klavijaturist južnjačkih legendi Lynyrd Skynyrd dvije je godine bio njihov roadie, sve do 1972. i pauze tijekom jednog nastupa kada je sjeo za klavijature i počeo svirati svoju verziju antologijske “Free Bird”. Bend je odmah prepoznao potencijal koji se krije u njihovom roadieju, pa mu je ponuđeno mjesto za crno-bijelim tipkama.

Pripremio: Stjepan Vrečko

💪🎼 🤩 🎸⚡️