rock koncert

Koncerti za pamćenje na staru godinu

Novogodišnji doček za većinu je vrijeme zabave, a za zabavu se često pobrine kakav bend. Mnoga danas velika i nezaobilazna imena glazbenog svijeta svoje su prve nastupe imala baš na Silvestrovo, 31. prosinca, a i već poznata imena tog su datuma održala koncerte za pamćenje.

The Beach Boys prvi su put pred publiku stali 1961. na koncertu u čast Ritchieja Valensa. Do tog nastupa na Long Beachu imali su samo jedan singl snimljen par mjeseci ranije. Glavne zvijezde večeri bili su Ike i Tina Turner, pa nije teško zaključiti da su momci odudarali što u glazbenom smislu, što društvenim statusom.

I Janis Joplin prvi javni nastup imala je 31. prosinca 1961. godine. Na Silvestrovo je pjevala štićenicima i posjetiteljima jednog rehabilitacijskog centra u Beaumontu u Teksasu. Tek nakon šest godina objavit će prvijenac s Big Brother and the Holding Company.

nova godina rock

Prisjetimo li se godine 1973., u noćnom klubu Chequers u Sydneyu premijerni su koncert maratonskog trajanja održali AC/DC. Braća Angus i Malcolm Young, pjevač Dave Evans, basist Larry Van Kriedt i bubnjar Colin Burgess odsvirali su tridesetak pjesama. Bilo je tu obrada hitova Beatlesa, Little Richarda, Elvisa Presleya i Rolling Stonesa, a prema nekim pričama standardna Angusova solo točka trajala je pola sata.

Iako Jimiju Hendrixu nastupi 31. prosinca 1969. i 1. siječnja 1970. u dvorani Fillmore East u New Yorku zasigurno nisu bili prvi, bili su premijerni s kratkotrajnim power triom Band of Gypsys. Hendrix, basist Billy Cox i bubnjar Buddy Miles predstavili su novi zvuk, inspirirani jazzom i fusionom, no unatoč kemiji postali su prošlost već krajem tog siječnja održavši svega tri koncerta. Iza njih ostao je live album “Band of Gypsys”, jedini Hendrixov live album objavljen za njegova života.

The Band je pred kraj 1971. godine nekoliko dana zaredom svirao u njujorškoj dvorani Academy of Music, a u novu, 1972. godinu, ušli su skupa s Bobom Dylanom koji im se pridružio kao gost iznenađenja i s kojim su odsvirali četiri pjesme.

U istoj dvorani, samo godinu dana kasnije, Gene Simmons iz grupe Kiss imao je vatreni doček nove godine. Izašavši na pozornicu s bakljom, plan je bio štrcnuti na nju kerozin iz usta kako bi se plamen rasplamsao. Plan je uspio i više od očekivanog, a zapaljenu kosu basista Kissa ručnikom je ugasio najbliži roadie.

rock nova godina

Tijekom 1978., Bruce Springsteen promovirao je album “Darkness on the Edge of Town”, a koncert u Clevelandu završio je velikim praskom. Uz netom odsviranu tradicionalnu “Auld Lang Syne”, netko je tijekom obrade “Good Rockin’ Tonight” Elvisa Presleya na pozornicu bacio petardu. Petarda je ga je pogodila u lice, odbila se i eksplodirala. The Boss je dobio flaster ispod desnog oka, održao bukvicu publici i zasvirao, posve prigodno, “Point Blank”.

Vjerojatno najslavniji novogodišnji koncert održan je na Silvestrovo 1978. kada su u San Franciscu Grateful Dead ‘zatvorili’ dvoranu Winterland. Na posljednjem koncertu, uz Deadovce su nastupili New Riders of the Purple Sage i The Blues Brothers. Zgodno je napomenuti da je glazbeni oproštaj trajao osam sati, od čega su Grateful Dead svirali gotovo šest.

Motley Crue oprostili su se od publike 31. prosinca 2015. godine u Los Angelesu i to nakon 160 koncertnih datuma turneje koja je započela u srpnju 2014. godine. Kako bi bili sigurni da će koncert biti posljednji, potpisali su ugovor u kojem su naveli kako više nikada neće nastupati pod imenom benda.

Pripremio: Stjepan Vrečko

🎸🍷💋💎🍷🎸