bozic-djed-mraz-bozicnjak.jpg

Božić među rockerima, od Elvisa i Bowiea do Stonesa i AC/DC

Glazbenici božićne blagdane slave na svoj osebujan način: neki sudjeluju u humanitarnim akcijama, neki gostuju u prigodnim televizijskim emisijama, a neki – očekivano – snimaju albume i pjesme.

Božićni albumi bili bi nezamislivi bez Elvisa Presleya i njegovog “Elvis Christmas Album” iz 1957. godine. Danas se možda ne čini tako, ali u ono vrijeme bilo je nezamislivo da jedan buntovni Elvis obradi lijepi klasik “White Christmas”. Autor pjesme, Irving Berlin, bio je tako zgrožen ovom idejom pa je odlučio zabraniti da se Elvisova verzija vrti na radiju (nije mu uspjelo).

“White Christmas” proslavio je Bing Crosby, a 1977. tijekom njegovog televizijskog specijala u goste mu je došao David Bowie. Skupa su otpjevali “Peace on Earth / Little Drummer Boy”. Bizarni duet i danas dobro kotira na ljestvici omiljenih božićnih pjesama.

Božićni album “Christmas in the Heart” 2009. snimio je Bob Dylan i na njemu uspio zapjevati i na latinskom. Godine 2000., božićni album snimili su Lynyrd Skynyrd: “Christmas Time Again” donio je uobičajeni southern rock zvuk, ali i emotivne izvedbe “Greensleeves” i božićnog originala “Classical Christmas”.

Stara garda poput Erica Claptona i Keitha Richardsa također je dio svog stvaralaštva posvetila Božiću: Clapton je 2018. objavio album “Happy Xmas”, a gitarist Rolling Stonesa još je 1978. snimio “Run Rudolph Run”. Na albumu Stonesa “Their Satanic Majesties Request”, Mick Jagger i društvo sakrili su pjesmu “Cosmic Christmas”.

Beatlesi su punih sedam godina – od 1963. do 1969. snimali posebne božićne čestitke koje su slali fanovima. Među čestitkama znalo se naći i rariteta kao što je “Yesterday” sa stihom “I believe in Christmas Day”.

Kada je 2003. diskografska kuća pitala Stevea Lukathera iz benda Toto želi li snimiti božićni album, on im je odgovorio: “Zašto baš ja? Izgledam li kao Djed Božićnjak?”. No, okupio je poznata imena, od Eddieja Van Halena i Edgara Wintera do Slasha, pa snimio “Santamental”.

Kako nastaviti karijeru nakon hita “Hotel California“, pitali su se Eaglesi u drugoj polovici sedamdesetih, a vrijeme su kupili božićnim singlom “Please Come Home for Christmas”; prvim božićnim singlom koji je završio na Billboardovoj Top 20 ljestvici nakon 1963. i “Pretty Paper” Roya Orbisona.

Za kraj možemo spomenuti AC/DC i “Mistress for Christmas” s albuma “The Razors Edge”. Album je objavljen 1990., a godinu dana kasnije Angus Young je u intervjuu za Guitar World otkrio o kome govori pjesma: o Donaldu Trumpu.

Pripremio: Stjepan Vrečko

❄🔔❆🔔❆🔔❆🔔