Energetski bljesak - Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu
Knjiga

Energetski bljesak - Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu

Autor: Simon Reynolds
ISBN: 9789533031019
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina izdanja: 2009.
Jezik: Hrvatski
Broj stranica: 575
Uvez: Meki
Vrsta djela: Enciklopedija
Redovna cijena:
158,99 Kn | 21,78 € |
Cijena s popustom:
69,00 Kn | 9,45 € |
Stavi u košaricu

Ako je rock glazba govorila o iskustvu – autobiografskom ili izmišljenom – rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilazeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije. 

Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid s rockom ili, barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. 
Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. 
Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije.
U ovom dopunjenom i proširenom izdanju Energetskog bljeska (originalno objavljenom 2008.) Simon Reynolds nije promijenio osnovni tekst knjige iz 1998. godine (koja se bavila bazičnim žanrovima techna i housea), već je samo dodana nekolicinu poglavlja koja pokrivaju ono što se dogodilo kasnije: uspon trancea, 2step garage eksplozija, retro-elektro povratak osamdesetih i – u brzom pregledu – kriza i konsolidacija plesne kulture i pojava nedefiniranih žanrova, kao što su mikro-house, breakcore, grime i dubstep
U ovo izdanje – prvo na hrvatskom jeziku - dodano je poglavlje o DJ-iranju i remiksiranju. Ako se intonacija novog materijala u Energetskom bljesku uvelike kreće prema predmetu, i dalje je jasno da je autor sklon: svaki novi razvoj mjeriti spram prvotne faze ravea s početka devedesetih.
Energetski bljesak je esencijalna i nezaobilazna kronika jednog važnog fenomena koliko i knjiga autorovih općih i teorijskih ideja o plesnoj kulturi, prožeta intervjuima iz zadnjih deset godina, a konstruirana i ispisana kao dijalog sa zamišljenim sugovornikom.