Pisanje na drogama
Knjiga

Pisanje na drogama

Autor: Sadie Plant
ISBN: 953682535X
Izdavač: Celeber
Godina izdanja: 2004.
Jezik: Hrvatski
Broj stranica: 284
Uvez: Meki
Vrsta djela: Esej
Redovna cijena:
79,00 Kn | 10,82 € |
Cijena s popustom:
49,00 Kn | 6,71 € |
Stavi u košaricu

U Pisanju na drogama sakupljena je i spojena neizmjerna količina književnosti o drogama u posljednjih dvije stotine godina.

Knjiga počinje istraživanjem opijuma krajem 18. stoljeća, prelazi na istraživanje kanabisa, koke i kokaina, i na kraju se spaja sa širokim spektrom različitih vrsta halucinogenih i sintetičkih droga.

Isto kao i pisanje o njima i na njima, isto kao i njihovi pisci, ove supstance itekako mogu biti različite. Neke od njih potječu iz davnina, neke su posve nove.

Neke su dobivene u laboratorijima, dok neke rastu divlje. Neke su korištene kao lijekovi, neke su smrtonosne u velikim dozama, neke od njih nemaju štetno djelovanje. U dvadesetom stoljeću velika većina tih supstanca kontrolirana je nekima od najstarijih svjetskih zakona i njihovih opsežnih nacionalnih podzakonskih akata.

No, sve one imaju svoju zajedničku osnovu. Bez obzira bile one organske ili sintetičke, stare ili nove, stimulativne, narkotičke ili halucinogene, sve te droge imaju specifično psihoaktivno djelovanje: utječu na promjenu percepcije, utječu na raspoloženje, mijenjaju ponašanje i stanje mišljenja. Isto tako, njihov utjecaj proteže se i preko njihovih uživatelja. A kad droge mijenjaju uživatelje, mijenjaju sve.

U ovom razveseljavajućem istraživanju, Sadie Plant istražuje povijest droge i njezino uživanje preko književnih djela nekih od najpriznatijih, ali i ozloglašenih pisaca.

Umjesto da istražuje uživanje droge kroz pristup duhovne uzvišenosti, Sadie se orijentira na način kojim droga pisce čine preciznima, temeljitima, gdje se njezin utjecaj može prepoznati u njihovoj svijesti, saznanju i spoznaji, u kulturnom životu, u politici. Sadie Plant tvrdi da je upotrebom, proizvodnjom i prodajom droga - narkotičkih, stimulativnih i halucinogenih - stvorena temeljna i osnovna filozofija stoljeća i osigurano ekonomsko blagostanje.

Pisati o drogama znači uroniti u svijet u kojem ništa nije tako jednostavno i tako stalno kao što se čini. Sve svjetluca i mijenja oblik dok nastojiš zadržati pogled. Činjenice i brojke plešu, istrage se rasipaju poput skupog praha. Razlozi za zakone i motivi za ratove, priroda užitka i nevolja koje droge donose, isprepletena mreža kemijskih tvari, biljaka, mozgova, strojeva: sve ih okružuje dvosmislenost i nejasnost. Droge oblikuju zakone i ispisuju ista ona pravila koja zatim krše, one miješaju sve šifre i povećavaju uloge želje i potrebe, euforije i boli, normalnog i perverznog, istine i izvještačenosti.

Neprestano ponavljaju svoje obrasce i teme, uvijek iznova se vraćajući na početne prizore. Hvaljeno istraživanje o drogama proučava dubok i dalekosežan utjecaj narkotika na suvremenu kulturu. Kada govori o opijumu poziva se na Coleridgea, o kokainu na Freuda, o meskalinu na Michauxa, a o svima zajedno na Burroughsa. Preko tih pisaca dobivamo uvid u različite načine na koje suvremeni svijet doživljava droge.

Psihoaktivne tvari su postale sastavnim dijelom povijesti gospodarstva, politike, medija i tehnologija. One su utjecale na poeziju i prozu i oblikovale neke od najznačajnijih filozofija i teorija. Čak su i razotkrile kemijska djelovanja u ljudskom mozgu koji, kao ni kultura, nikada nije bio posve izvan utjecaja droga.

Sadie Plant je rođena 1964. u Birminghamu. Studirala je filozofiju na Sveučilištu Manchester. Kao najbolja studentica diplomirala je 1985., a na istom fakultetu doktorirala je 1989. Nakon što je radila kao post-doktorski istraživački asistent na Sveučilištu Queen Marry i Westfield College, 1990. imenovana je predavačicom na Kulturnim studijima pri Sveučilištu Birmingham. 1992. godine je objavila knjigu The Most Radical Gesture: The Situationist International in a Postmodern Age. 1995. imenovana je znanstvenim istraživačem na Sveučilištu Warwick gdje je osnovala i utemeljila udrugu Cybernatic Culture Research Unit. 1997. godine odlazi sa Sveučilišta Warwick kako bi se posvetila pisanju.

Knjiga Zeros and Ones: Digital Women and the New Technoculture objavljena je 1998., a knjiga Pisanje na drogama 1999.

Piše za Financial Times, Wired, Blueprint i Dazed and Confused, a njezin rad bio je predmet rasprave u mnogobrojnim britanskim novinama, časopisima i nekoliko internacionalnih novina i magazina. Magazin Time dodijelio joj je nagradu People to Watch u zimu 2000/2001. Nakon što je veći dio '90-ih provela u akademskim krugovima, sada radi samostalno i potpuno se posvetila pisanju.