Oliver - Južnjačka utjeha
Knjiga

Oliver - Južnjačka utjeha

Autor: Zlatko Gall
ISBN: 9531202648
Izdavač: Profil
Godina izdanja: 2006.
Jezik: Hrvatski
Broj stranica: 168
Uvez: Meki
Vrsta djela: Biografija
Redovna cijena:
120,00 Kn | 16,44 € |
Cijena s popustom:
49,00 Kn | 6,71 € |
Stavi u košaricu

 

Novinar i glazbeni kritičar Zlatko Gall primio se zahtjevnog zadatka i napisao biografiju Olivera Dragojevića pod nazivom "Južnjačka utjeha".
Knjiga počinje sa sljedećim opisom: "Rodija sam se u Splitu 7. prosinca 1947, kao peto dite Mate i Kate Dragojević iz Vele Luke na Korčuli i to u zgradi Natka Nodila, u kojoj je tada bilo rodilište. Mater mi je dala ime po Oliveru Twistu. Govorila je poslin da je to zato što smo bili prava poslijeratna sirotinja."
Od ranog djetinjstva Oliver pokazuje sklonost glazbi i pjevanju.
Već kao trogodišnjak se zavlačio ispod šivaće mašine i pjevao glavom zavučenom u njezinu zaštitnu kutiju uživajući kako mu glas odzvanja. 
Prvi instrument koji je primio u ruke je bila usna harmonika (s negdje 5 godina), kasnije su došli klavir, klarinet (s njim je zaradio prvi honorar) i gitara. 
Među prvim pjesmama koje su ga se dojmile bila je "Diana" Paula Anke, a od djetinjstva pa do danas omiljeni glazbenici su mu je Stevie Wonder i Ray Charles.
Zatim priča jednostavno teče dalje i Gall isprepličući razne izjave, opise splitske glazbene scene '60-ih i '70-ih godina, anegdote, podatke, prošlost i sadašnjost, tvori zanimljivo i čitko štivo.